Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen

Je-zelf-zijn. Hoe doe je dat nou, en waarom is dat soms zo moeilijk ?

wees_jezelf

Alles begint bij jezelf.
in feite is er maar één actie waar elk proces mee begint: Of je het nou persoonlijke groei noemt, bewustwording, verlichting, heling of hoe dan ook, “A journey of a thousand miles begins with one step”.

En die stap is: “Ken Uzelve”.

“Gnothi seauton”; één van de gouden leefregels van de God Apollo betekent:
“Ken Uzelve”

Leer naar jezelf te kijken. Ga jezelf waarnemen.
Wie je werkelijk bent, en wat je nu eigenlijk echt wilt.

Wees eerlijk naar jezelf. Observeer zonder oordeel. Zonder in de emotie’s terecht te komen. Dit is waar vele paden van verlichting ons op wijzen. Bewandel het pad naar binnen. Leer eerlijk naar jezelf te kijken.

Ten tweede: Kies voor Jezelf.

“IK zeg JA tegen mezelf”
Als ik Ja zeg tegen de ander, dan zeg ik nee tegen mezelf…

Klinkt simpel, Maar in de praktijk lijkt het een stuk lastiger….

Waarom doen we dat dan niet gewoon ? Maling hebben aan wat een ander er van vindt…. nou, dat is een oerinstinct. Overleven. Je zou kunnen zeggen onder druk van de maatschappij (ouders, leraren, de pastoor, je ‘vrienden’ en je partner), maar we willen er nou eenmaal graag bijhoren.

We passen ons aan, in ruil voor… Veiligheid, bescherming van de stam.
En uiteindelijk nemen we ook het oordeel over, en gaan we delen van onszelf afkeuren. We verbergen ze, verstoten ze, en soms is het zelf makkelijker als we het het contact met onze innerlijke verlangens verbreken.

Maar realiseer je ook dat we daar zelf voor hebben gekozen. Weliswaar uit Angst, om te overleven. Maar het was wel onze eigen keuze, en toendertijd misschien wel noodzakelijk… Bewust of onbewust, onze overlevingsmechanismes zijn vaak zeer effectief 🙂

Dat maakt dan in elk geval dat we dus ook anders kunnen kiezen, We zijn geen slachtoffer van de maatschappij, onze ouders, of wat er in ons verleden dan ook is gebeurt.

Als we onszelf leren kennen, dan kunnen we daar ook onze keuzes weer op gaan baseren. Uit liefde voor onszelf, in plaats van angst.

Een Belangrijk inzicht is dat we dus “iets van onszelf gemaakt hebben”, uit een overlevingsinstinct. Zoals een Baby leert naar zijn moeder te luisteren, in plaats van te doen waar ie zin heeft, omdat hij afhankelijk is voor zijn overleving. Maar, gezien je oud genoeg bent om dit te lezen, ben je dat NU niet meer.

Dus stap twee: Kies voor jezelf, begint bij luisteren naar je gevoel, je intuïtie. Niet altijd je verstandelijke stuk, maar soms je irrationele zelf. Laat je liefde je leiden, en overwin je angst voor de kritiek van anderen en ga naar je gevoel luisteren.

Ter inspiratie nog een gedicht van Oriah Mountain Dreamer

Bij beide stappen zijn relaties het aangewezen middel. Om jezelf te leren kennen, en om te leren voor jezelf te kiezen. En soms is dat pijnlijk. Om te ontdekken dat je nog niet voor jezelf kunt kiezen. Maar ben je je hier eenmaal van bewust geworden, dan kunnen relaties je grootste kracht worden in het proces van zelfkennis en persoonlijke groei.